Scoala Altfel – „Sa stii mai multe, sa fi mai bun!”

În perioada 1-5 aprilie 2013 s-a desfășurat și în școala noastră săptămâna numită „€œSă știi mai multe, să fii mai bun!”, săptămână în care toate cadrele didactice ale școlii au făcut eforturi deosebite pentru ca toți elevii să ia contact cu o altfel de învățătură, cea nemijlocită, cea din afara sălii de clasă, introducându-i pe aceștia într-o diversitate de activități.
 
Micii noștri școlari, reprezentanții ciclului primar , au fost implicați fie în concursuri care de care mai atractive și mai provocatoare, fie în activități noi care le-au pus la încercare priceperea și imaginația. Cu multă nerăbdare a fost așteptată și foarte intens trăită întâlnirea cu reprezentanții Poliției – €“(domnii polițiști Cristian Grigore și Mugurel Turcanu), activitate în cadrul căreia elevii au pătruns în tainele circulației rutiere și și-au conturat principalele coordonate ce n-ar trebui să lipsească niciunui pieton și cetățean model. Uneori elevii au părăsit școala pentru a pătrunde în universul cultural deschis înaintea lor de numeroase muzee și teatre ori și-au făcut prieteni în cadrul unor parteneriate între școli.
 
Elevii ciclului gimnazial s-au dedat unor activități desfășurate atât în școală, cât și în afara ei, începând cu activități sportive sau de documentare științifică și terminând prin cunoașterea nemijlocită a multor izvoare culturale în cadrul excursiilor. Au putut vedea astfel, că fiecare disciplină are o latură ascunsă, iar teoria nu este decât o poartă către lumea în care trăim sau către lumea pe care singuri o putem construi.
 
Clasa Pregătitoare și Clasa I A
 
Pentru săptămâna „Să știi mai multe ,să fii mai bun” elevii claselor CP și I A au stabilit un program comun, care a debutat luni cu teatru de păpuși „Prâslea cel voinic și merele de aur” prezentat de trupa Trilby. Programul a continuat apoi cu concursul,,Colorez și desenez primavara”.
 
Marți, cei mici însoțiți și de câțiva părinți au mers la Școala Valea Plopului , în cadrul parteneriatului educațional „Vrei să fim prieteni?”, parteneriat desfășurat în comun cu această școală. Aici au făcut cunoștință cu colegii lor din clasele II-IV, au desfășurat activități comune, au schimbat impresii.
 
Ziua de miercuri a debutat cu vizita domnilor agenți de poliție Grigore Cristian și Turcanu Mugurel care alături de doamna învățător Păun Lucia, au susținut o activitate pe teme rutiere. În continuare elevii au participat la activitatea „O minte sănătoasă într-un corp sănătos”.
 
Joi elevii claselor CP și I A au pătruns în lumea basmelor, pentru ca apoi să facă cunoștință cu proiectul „Școala lui Andrei” organizat de Petrom România.
 
Săptămâna s-a încheiat cu o vizită la muzeele „Văii Teleajenului” și „Nicolae Iorga”, din Vălenii de Munte.
 
Clasa I B
 
Clasa I B a început săptămâna „Să știi mai multe, să fii mai bun!” cu două activități foarte distractive și interesante: Teatrul Trilby ne-a adus piesa „Prâslea cel voinic și merele de aur”, iar primăvara ne-a propus un nou concurs de pictură, la care am fost premiați cu diplome.
 
Vremea frumoasă ne-a permis ca marți să ne relaxăm în aer liber, pe terenul de sport și să organizăm diverse concursuri: întreceri sportive, șotron, desene pe asfalt, jocuri pentru copii.
 
Miercuri am urmărit cu atenție indicațiile domnilor polițiști și am participat cu toții la prezentările făcute de doamnele învățătoare, cu promisiunea că vom ajunge pietoni model. Pentru aceasta am completat fișe de educație rutieră și am fost recompensați pe măsură.
 
Următoarea zi ne-a surprins cu două filme minunate pentru copii: „Dumbrava minunată” și „Fetița cu chibriturile”, povești pe care le ascultasem în cadrul orelor de lectură și Literatură pentru copii.
 
La final, ne-am unit forțele și am dorit să realizăm o lucrare comună, un colaj de materiale din hârtie, care să ne înfrumusețeze clasa : „Fluturașul”.
 
Clasa a II-a B
 
Clasa a II a A și-a făcut bagajele luni seara și s-a îmbarcat în microbuze spre mult îndrăgitul teatru „Toma Caragiu” unde a vizionat cu multă plăcere piesa „€œLicoarea magica”. Personajele încântătoare, cadrul deosebit și mesajul piesei conform căruia a€œraul ar trebui schimbat în bine și poate astfel lumea întreagă ar fi o lume de poveste a€œu lăsat o amprentă aleasă în sufletele micilor participanți.
 
Săptămâna a avut și două mari provocări: concursul de limba și literatura română versus matematică: „Fii inteligent la ..română/matematică”, probe pe care la o primă analiză elevii le-au depășit cu brio și așteptăm în viitor rezultate maxime.
 
Cu multă nerăbdare a fost așteptată și foarte intens trăită întâlnirea cu reprezentanții Poliției a€“(dnii polițiști-Cristian Grigore și Mugurel Țurcanu) , activitate în cadrul căreia elevii au pătruns în tainele circulației rutiere și și-au conturat principalele coordonate ce n-ar trebui să lipsească niciunui pieton și cetățean model. Cuceriți de eveniment și de invitați , micii elevi și-au exprimat apoi dorință de a face cândva parte din acest domeniu de activitate, noi împlinindu-le visul într-o primă etapă prin transformarea fiecărui într-un a€œmic polițist apelând la uniforma de patrulă școlară. Înființarea patrulei rutiere școlare este un proiect de viitor ce sperăm să se materializeze curând.
 
Talentul la pictură a fost pus la încercare atât în cadrul concursului la nivel de școală „Colorez și desenez primăvara”, cât și printr-o activitate în perechi care i-a provocat pe elevi să picteze pe un suport nou : sticlă.
Momentele de respiro din cadrul săptămânii au fost dedicate filmului pentru copii, elevii distrându-se sau suferind alături de „€œMica sirena”.
 
Am încheiat săptămâna în muzică și dans în cadrul unei mici petreceri cu prilejul unei aniversări la clasă.
Elevii au gustat din plin activitățile desfășurate și fotografiile au putut surprinde bucuria lor sinceră.
 
Clasa a IV-a A
 
Săptămâna 1-5.04.2013 a fost pentru clasa a IV-a A perioada în care elevii au vizionat spectacolul „Licoarea magica” de la teatru Toma Caragiu Ploiești,au confecționat felicitări pentru sărbătorile destinate unei activități în comun cu viitorii elevi ai clasei pregătitoare, și-au dezvoltat creativitatea plastică în realizarea vitraliului „Coșulețul iepurașului”,au desfășurat o activitate de educație rutieră sub atenta îndrumare a agentului de circulație Grigore Cristian,au imortalizat culorile primăverii în concursul „Colorez și desenez primăvara” și nu în ultimul rând și-au reamintit cunoștințele matematice în cadrul concursului „Fii inteligent〠la matematică”.
 
Săptămâna „Să știi mai multe ,să fii mai bun” a adus în rândurile elevilor un suflu nou în desfășurarea activităților extracurriculare în mod util și plăcut.
 
Clasa a II-a B și a IV-a B
 
Săptămâna „Să știi mai multe, să fii mai bun” a reprezentat un prilej pentru consolidarea relațiilor profesor-elevi, dar și a relațiilor dintre elevi, într-o atmosferă relaxantă, atractivă, distractivă.
 
Copii s-au dovedit a fi veseli, dornici să participe la toate activitățile, să experimenteze sau să exerseze.Aceștia au avut ocazia de a petrece zile de neuitat în compania profesorilor, zile în care au vizionat piese teatru, au participat la concursuri interactive, au vizitat diferite obiective culturale, au învățat despre importanța sportului pentru menținerea sănătății. Atelierele practice organizate au pus la încercare aptitudinile artistice, estetice, dar și gospodărești ale elevilor care, atrași de mreaja poveștilor și jocurilor care le însoțeau, s-au implicat cu dăruire, dând naștere unor produse demne de toată lauda.
 
Gimnaziu
 
Sloganul Să ştii mai multe, să fii mai bun! a reprezentat o provocare pentru elevii Şcolii Gimnaziale, Nr. 2 Boldeşti-Scăieni în săptămâna altfel. Însetaţi de cunoaştere, dornici să-şi manifeste creativitatea, elevii şcolii noastre au demonstrat prin diferitele activităţi realizate în cadrul acestui program, că stăpânesc arta dansului, că iubesc teatrul, că au un instrument muzical preferat sau că ştiu să descopere cu bucurie minunile naturii.
 
Luni, 1 aprilie 2013, elevii au putut sorbi Licoarea magică, la Teatrul Toma Caragiu, din Ploieşti, reuşind astfel să pătrundă în universul fantastic al unor poveşti memorabile.
 
Miercuri, 3 aprilie 2013, elevii clasei a VI-a A au transformat sala de clasă într-o sală de spectacol şi au evoluat la scenă deschisă, punându-şi în valoare talentele. Copleşiţi de emoţie, ei au dansat, au jucat teatru, au cântat la chitară, stârnind ropote de aplauze.
 
Joi, 4 aprilie 2013, voinicii claselor a VIaA şi a VII-a au sfidat vremea ploioasă şi s-au aventurat într-o excursie de neuitat. Spirite libere, au dorit să admire de la înălţime oraşul Târgovişte, astfel că au ales să urce în Turnul Chindiei. Fascinaţi de istoria ţării, au ascultat cu atenţie explicaţiile ghidului, curioşi să afle cât mai multe detalii despre domnitorul Vlad Ţepeş. Încărcaţi de energie, au păşit apoi, sfioşi, pragul Mănăstirii Curtea de Argeş. Arhitectura lăcaşului de cult şi Legenda Meşterului Manole i-a fermecat pe micii vizitatori, care au înţeles că arta cere sacrificii. Călătoria nu s-a oprit aici, deoarece îi aştepta Lacul Vidraru. Pe şoseaua ce şerpuia printre stâncile ameninţătoare, au putut admira munţii somptuoşi ce doreau să ascundă minunea albastră a locului.
 
Vineri, 5 aprilie 2013, elevii au fost invitaţi să vizioneze piesa de teatru O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale. Comicul savuros şi interpretarea de excepţie a actorilor i-a ţinut cu sufletul la gură.
 
În concluzie, activităţile desfăşurate în săptămâna altfel au fost realizate cu entuzism şi au avut un rol important în dezvoltarea personală a elevilor.